panel-costs
Alles wat u moet weten over zonnepanelen

Wat zijn zonnepanelen

Een zonnepaneel bestaat uit meerdere kleine zonnecellen die onderling met elkaar verbonden zijn. Deze zonnecellen bestaan voor een groot deel uit silicium, wat is opgebouwd uit 2 lagen. De foto-elektrische* eigenschappen van silicium zorgen ervoor dat onder de invloed van licht een spanningsverschil tussen deze 2 lagen ontstaat. De spanning die ontstaat is een gelijkspanning. In huisinstallaties maken we gebruik van wisselspanning, dus zal er een omvormer geplaatst moeten worden die de spanning ‘bruikbaar’ maakt voor in huis. 

Zonnepanelen worden ook wel fotovoltaïsche panelen genoemd, afgekort PV panelen. Afkomstig van de Griekse woorden Photos (licht) en Volt (eenheid van spanning)

Soorten zonnepanelen

Er bestaan drie verschillende soorten zonnepanelen, ieder met aparte eigenschappen, rendement en prijs. Er zijn monokristallijn-, polykristallijn- en dunnefilmzonnepanelen, alle drie op basis van silicium.

Polykristallijn en monokristallijn;
In beide gevallen wordt tijdens het fabricageproces het silicium bij een hoge temperatuur gesmolten (1500°C). Het verschil zit hem in het stollen van het silicium.
Bij polykristal wordt het gesmolten silicium zonder verdere behandeling gestold, waardoor er grove kristallen ontstaan die kriskras door elkaar liggen. Polykristallijn panelen zijn te herkennen aan de blauwe kleur.
Bij monokristallijn wordt het gesmolten silicium gecontroleerd gestold. Hierdoor bestaat de zonnecel uit 1 kristal (mono). Dit proces is duurder, maar heeft per oppervlakte een hogere opbrengst. De monokristallijn panelen zijn te herkennen aan de zwarte kleur.
Door het verschil in structuur van de zonnecel doen polykristallijn panelen het wat beter in diffuus (verstrooid) licht en monokristallijn panelen beter in direct licht. 
Als we kijken naar het Nederlandse klimaat dan is het verschil in opbrengst in de praktijk minimaal. 
Bij de keuze tussen deze twee types is het uiterlijk dan ook vaak de doorslaggevende factor.

Dunnefilm;
Dit type zonnepaneel is gemaakt met amorf silicium, en in plaats van kristallen bestaan deze zonnecellen uit poeder. Dit poeder zorgt ervoor dat de panelen zeer buigzaam zijn en een donkere kleur hebben. 

Deze zonnepanelen zijn eenvoudiger te produceren, wat natuurlijk te zien is in prijs, maar het rendement ligt wel een stuk lager.

Hoe werken zonnepanelen

Het vermogen van zonnepanelen word aangeduid in Wattpiek. Dit staat voor het aantal watt dat een zonnepaneel in de meest ideale omstandigheden (piek) kan opleveren. Een paneel van 275 wp, kan dus onder ideale omstandigheden 275 watt per seconde opleveren.
De zonnepanelen op uw dak vangen daglicht op en zetten dit om in gelijkspanning. Omdat wij in onze woningen gebruik maken van wisselspanning moet deze worden omgezet. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een omvormer. De omvormer zet de gelijkspanning om naar wisselspanning, deze wisselspanning is direct in huis te gebruiken. Als er meer stroom wordt opgewekt dan verbruikt wordt het overschot teruggeleverd aan het stroomnet. 

Salderingsregeling

Op uw energierekening staat hoeveel stroom u geleverd heeft gekregen van uw energieleverancier. Dat staat vermeld in kWh. Daarvan wordt de energie die je hebt teruggeleverd afgetrokken. Deze aftreksom heet salderen. Als zonnepaneelbezitter krijg je voor stroom die je aan het net levert evenveel terug als wat je betaalt voor de stroom die je afneemt. De geleverde stroom wordt dus tegen de afgenomen stroom weggestreept. Er zit wel een maximum aan de salderingsgrens. Wanneer je meer gaat terug leveren dan je verbruikt gaan er andere regels gelden. Dan krijgt u namelijk een lagere vergoeding voor de extra terug geleverde energie. Deze vergoeding verschilt per energieleverancier.

Voorbeeld 1
Uw verbruik is op jaarbasis 3500 kWh. Uw panelen leveren per jaar 3000 kWh op. Dit betekent dat u na het salderen nog moet betalen voor de 500 kWh die overblijft

Voorbeeld 2
Uw verbruik is op jaarbasis 3000 kWh. Uw panelen leveren per jaar 3500 kWh op. Dit betekent dat u na het salderen nog 500 kWh meer hebt teruggeleverd. Hiervoor krijgt u dan een vergoeding.

Bekijk hoeveel ook u kunt besparen!
Welk type dak heeft u?
* Er kunnen geen rechten ontleend worden aan deze berekening. Dit is slechts een indicatie.

Opbrengst zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen verschilt per dak. De ideale situatie is een dak dat op het Zuiden ligt met een hellingshoek van 35° en volledig vrij van schaduw. Maar ook als uw dak niet aan deze voorwaarden voldoet is er vaak nog een prima rendement te behalen. Het aantal panelen bepaalt hoeveel vermogen er geleverd wordt. Maar het is niet altijd zinvol om zoveel mogelijk zonnepanelen aan te schaffen.
De aanbevolen hoeveelheid zonnepanelen hangt af van een aantal factoren;

  • Situatie van het dak (ligging, hellingshoek, schaduw, oppervlakte van het dak)
  • Geografische ligging (zie bovenstaande afbeelding)
  • Eigen stroomverbruik per jaar (in kWh)
  • Type paneel en omvormer

In Nederland geldt gemiddeld dat 1 Wattpiek (wp) een opbrengst heeft van circa 0,85 kWh per jaar. In het westen van het land zijn meer zonne-uren en daarom is daar de factor hoger dan 0,85. In het oosten ligt deze factor iets lager.
Aan de hand van uw stroomverbruik en de situatie van uw dak kunnen wij, met onze geavanceerde software, in een vrijblijvende offerte uitrekenen wat het beste bij uw situatie past.